Så lyckas du med stambytet !
Ett stambyte är en av de mest omfattande och viktiga renoveringarna en fastighet kan genomgå. Med över 42 års erfarenhet i branschen vet vi på AWP RÖR AB vad som krävs för att både beställare och boende ska bli nöjda. Här är våra bästa tips för ett lyckat stambyte:
1. Noggrann projektering – grunden för ett lyckat stambyte
Allt börjar med en noggrann projektering. Genom att utvärdera fastighetens förutsättningar tidigt i processen – inklusive fastighetstyp och byggnadens konstruktion – skapar vi en solid grund för projektet. En viktig del är att kontrollera vilken typ av konstruktion som används och hur avlopp bäst kan placeras i bjälklaget.
Ett vinnande koncept är att påbörja projekteringen i ett tidigt skede tillsammans med kunden. Ett nära samarbete i denna fas gör det möjligt att skräddarsy lösningar efter fastighetens och kundens behov. I de fall där det handlar om offentlig upphandling kan detta arbetssätt vara svårt att genomföra, men med egen projektering och noggrann planering kan vi ofta skapa mervärde och förbättra resultatet av projektet.
2. Anpassa materialen efter projektet
Varje stambyte är unikt och kräver materialval som är skräddarsydda för projektets förutsättningar. Det handlar inte bara om avlopp, tappvatten och fördelare utan även om att gå igenom dessa val på plats tillsammans med projektören och beställaren. Även om projekteringen redan är klar, kan anpassningar göras – exempelvis genom att placera fördelare i tak istället för i trånga schakt. Denna typ av lösning kan öka säkerheten mot läckage och måste planeras individuellt för varje projekt.
Glöm inte att tänka på storleken på isoleringar som krävs till kallvatten-, varmvatten- och VVC-ledningar i schaktet. Vi rörmokare tror ibland att vi har mer plats än vad som faktiskt finns! För att följa dagens krav behövs ofta mycket mer utrymme än man först tänker sig. Dubbelkolla alltid detta och se om det finns tillräckligt med plats – eller om stammen behöver placeras på en alternativ plats för att uppfylla kraven.
Det är också viktigt att noggrant välja rätt typ av PP-plast eller ljudreducerade ledningar för stambytet. Alla ledningar har olika grader av ljudreducering, och vissa fungerar bättre än andra beroende på placering och situation. Diskutera detta med din leverantör för att säkerställa att kraven på ljudreducering uppfylls, i nära samarbete med byggaren eller beställaren.
3. God planering och kommunikation
Nyckeln till ett smidigt stambyte är god planering. Att i ett tidigt skede förklara för kunden alla förutsättningar och tydligt kommunicera vilka åtgärder som krävs bygger trygghet inför projektet.
Kom ihåg att vi som yrkesarbetare ofta har erfarenhet av flera projekt, medan lekmän som gör sitt första stambyte behöver mer kommunikation. Tydlighet, upprepningar och löpande information gör en enorm skillnad. Regelbundna möten med boende där frågor kan ställas gemensamt är också en viktig del av processen. Dessa möten ger inte bara möjlighet att diskutera hur arbetet kommer att gå till, utan skapar också förtroende tidigt – något som underlättar det tekniska arbetet i senare skeden.
4. Samarbete mellan entreprenörer – nyckeln till framgång
Ett välfungerande samarbete mellan alla entreprenörer är avgörande för ett lyckat stambyte. Grunden ligger i att korta ner underentreprenörsledet och se till att entreprenörerna som anlitas har erfarenhet av att arbeta tillsammans och etablerar en god kommunikation från dag ett.
Vi är på projektet för att hjälpa och stötta varandra – inte motarbeta varandra. Ett hemligt knep är att inleda bygget med en grillfest eller gemensam träff, så att alla får möjlighet att lära känna varandra innan arbetet drar igång. Detta skapar en bättre sammanhållning och arbetsmiljö.
Självklart krävs det också en kompetent platsledning som har kunskap om alla delar av projektet för att kunna synkronisera arbetet mellan de olika yrkesgrupperna. En stark platsledning säkerställer att allt flyter på smidigt och att projektet håller tidsplanen.
5. Minimera störningar för de boende
Vi vet att ett stambyte kan vara en påfrestande process för de boende. Genom tydliga aviseringar – både korta och planerade i god tid – kan boende och kvarboende i projekten planera sina dagar. Detta minimerar deras upplevda störningar.
Även om det är svårt att undvika alla störningar i ett stambyte, gör varje åtgärd som avvärjer problem en stor skillnad. Ju fler störningar vi kan förebygga, desto bättre blir upplevelsen för alla inblandade.
6. Kvalitetskontroll och slutbesiktning
Innan vi lämnar över projektet ser vi till att alla installationer fungerar som de ska och att arbetet håller högsta kvalitet. Det är viktigt att se över er kvalitetsäkring genom att noga utföra egenkontroller och säkerställa att dessa dokumenteras korrekt. Ett långsiktigt perspektiv är avgörande, och här spelar bilddokumentation en viktig roll som ett komplement till skriftliga egenkontroller.
Be också rörmokaren att spola avloppen som ett extra test för tätheten. Detta ger inte bara trygghet i att avloppen håller, utan fungerar även som ett ljudtest för att säkerställa att akustikkraven uppfylls. En sådan åtgärd hjälper till att bibehålla kvalitetskraven och minskar risken för framtida problem.
7. Långsiktig trygghet
Efter avslutat stambyte erbjuder vi garantier och en plan för framtida underhåll, så att fastighetsägaren kan känna sig trygg även på lång sikt.
Ett lyckat stambyte handlar om att kombinera erfarenhet, noggrann projektering, rätt materialval och god kommunikation. Med vårt familjeföretags gedigna kunnande och omsorg om detaljer hjälper vi er att göra ett av de största fastighetsprojekten till en positiv upplevelse.
Kontakta oss idag för ett första steg för ett lyckat stambyte!